Nilsmarks och Lindahls Svenska Mästare 2019

Tisdag och onsdag, den 9-10 juli, avgjordes SM Två generationer mixed samt Mor & Dotter på S:t Arild Golfklubb.

När vi i måndags morse inför inspelsvarvet överraskades med 55 mm regn på 1,5 timme och banan fullständigt dränktes så trodde vi knappt att vi skulle kunna genomföra första ronden av SM. Än mindre trodde vi att bunkrarna som var helt sönderregnade skulle kunna vara i spel till tävlingen på tisdag morgon. Efter en heroisk insats av våra fantastiska banarbetare med grävning, skyffling och krattning under hela måndagen så kunde vi 18 timmar senare presentera en bana i absolut kanonskick.

SM veckan flyttar runt i olika golfdistriktsförbund varje år och i år var det dags för Skåne att stå som arrangörer. Totalt spelas 18 deltävlingar i olika kategorier på 12 olika banor runt om i vårt golftäta landskap. På S:t Arild stod vi som stolta värdar för två av deltävlingarna; Två generationer mixed samt Mor & Dotter.

Lindahls försvarade sitt SM-guld

I Två generationer mixed, där pappa spelar med dotter eller mamma med son, blev det en tät strid om segern och spännande hela vägen till 36:e green. Efter scorerna 74-78 och totalt 152 slag lyckades förra årets vinnare Amanda och Åke Lindahl från Ulricehamn hålla undan med två slag före Ljunghusens pro Niclas Arwefjäll och sin landslagsdotter Kajsa. Bara ett slag efter på bronsplats finner vi Sara och Krister Rydman från Ullna.

Totalt deltog 71 lag i Två generationer mixed vilket var hela 30 lag fler än ifjol när SM spelades i Halland. Bäst från S:t Arild var Stina och Tobias Carlsson på en delad 28:e plats.

>> Slutresultat SM Två generationer mixed 2019

Nilsmarks segrade i Mor & Dotter

Efter en andra plats i förra årets SM Mor & Dotter på Rydö GK så var Catrin och Tuva Nilsmark rejält revanschsugna när de kom till S:t Arild för årets upplaga. Väl förberedda, tränade och taggade tog de redan under första dagen kommandot i tävlingen. Efter en 76 rond var ledning hela sju slag ner till tvåorna Annika Landgren och Malin Vingeskog. Även om mor och dotter Nilsmark under andra dagens rond bara hade dagens näst bästa score så räckte deras 82 rond till 158 slag totalt och 11 slags segermarginal till tvåorna Eva och Matilda Creime från Ängelholm och Torslanda. På samma resultat, 169 slag men med högre sista 18, finner vi Anette och Nathalie Johannesson från Bredareds Golfklubb.

Totalt deltog 33 lag i Mor & Dotter. Bäst från S:t Arild var Thea och Therés Larsson på en delad fjärdeplats.

>> Slutresultat SM Mor & Dotter 2019

S:t Arilds andan när den är som bäst

För att stå som värd för ett Svenskt mästerskap krävs mycket planering, föreberedelse och många idiella krafter. Från klubbens sida vill jag skicka ett stort tack till alla er 30 underbara medlemmar som jobbade med live scoring, som fore caddies, starters, recording, flyttning av teemarkeringar, parkeringsvakter etc under SM dagarna. Utan er hjälp och ert engagemang går aldrig en tävling i denna storleken att genomföra -  stort, stort tack allesammans! Ni bevisar verkligen var uttrycket "S:t Arilds anda" kommer ifrån.

När vi efter tävlingen fick komplimanger från deltagarna att detta var det bäst arrangerade SM tävlingen de hade spelat och att vi lyckades få dem att känna sig som tourspelare så värmer det gott i själen. När sedan den före detta majorvinnaren och Solheim Cup kaptenen Catrin Nilsmark i sitt tacktal berättar att S:t Arilds greener håller LPGA Tour klass så är man inte lite stolt över att vara kollega med våra fantastiska banarbetare. Jättetack för att ni alltid gör ett fantastiskt jobb med hela vår anläggning.

Jag vill skicka ett extra stort tack till Yvonne Tilly Karlsson och Åke Eriksson som var tävlingsledare för varsin tävling för ert stora engagemang ända sedan vi för över ett år sedan blev tilldelade SM. Ett jättetack till domarna Solveig, Gun och Jens från Skånes Golfförbund för ert hårda slit och era långa arbetspass under veckan, till Golfkrogen Paradis by the Green för utsökt mat, till all personal på klubben för er som vanligt fina bemötande och hårda arbete. Tack till alla våra partners och samarbetshotell för att ni ställde ut på innegården och gav tävlingen en härlig inramning.

Två av klubbens medlemmar är välkända konstnärer och formgivare. Pia Eldin Lindstén målade en vacker tavla med golfmotiv som skulle delas ut till den första spelare som gjorde hole in one under tävlingen. (Tyvärr var det ingen som lyckades pricka rätt så tavlan går istället vidare till den första som gör HIO under Lilla KM på söndag).

Catherine Djurklou skapade minnespokaler till vinnarna i respektive klass i form av en stor och en liten pegg som på ett vackert sätt symboliserar den yngre och äldre generationen. Stort tack Pia och Catherine för era mycket värdefulla gåvor!

Tack vare allas underbara inställning och fina lagarbete så kan jag med stolthet summera SM 2019 till en stor framgång för klubben. Det är en väldigt värdefull marknadsföring att kunna presentera en så bra bana och lyckat arrangemang och förhoppningsvis så leder detta goda rykte till både fler besökare och nya medlemmar i klubben framöver.

/ Peter Larsson, VD och Sportchef S:t Arild Golfklubb